Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ομιλία της Δήμητρας Γούλα επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ για το ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ»

ΠΑΝΘΕΟΝ 30/03/2014

Δημότισσες και Δημότες της ευρύτερης περιοχής της Ηγουμενίτσας, φίλοι της κίνησης, υποψήφιοι του συνδυασμού μας,
Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη η περιοχή μας, να βγει από την παραγωγική μονολιθικότητα, από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, να πάψει η κατασπατάληση των φυσικών πόρων (έδαφος, υπέδαφος, νερά) στερώντας τες από τις επόμενες γενεές, να βρει τον αναπτυξιακό δρόμο που της αξίζει, προωθώντας ένα βιώσιμο και αειφόρο μοντέλο, που θα σέβεται την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών.
Όλοι εμείς που επιλέξαμε, να ζούμε εδώ, που βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, την ανεργία, την μόλυνση του περιβάλλοντος, την δυσπραγία, την έλλειψη υποδομών, την έλλειψη δημοκρατίας και συμμετοχής, που φιλοδοξούμε να δούμε τον τόπο μας .. αλλιώς, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική της κριτικής «εκ του ασφαλούς», της σιωπής, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της ατομικότητας.
Όλοι εμείς που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για ανθρώπινες πόλεις και μια αξιοπρεπή καθημερινή ζωή,  θέλουμε ένα ανοιχτό, αλληλέγγυο και δημοκρατικό Δήμο χωρίς αποκλεισμούς, με μπροστάρηδες τους νέους, με κοινωνική αλληλεγγύη, με ισότητα και με σεβασμό στη διαφορετικότητα.  Έχουμε βαθιά πίστη πως η  ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ, και αναλάβαμε πρωτοβουλία για μια νέα, ριζοσπαστική αυτοδιοικητική παρέμβαση στα Κοινά, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση ανθρώπινων όρων ζωής στον τόπο μας.  Για να βγει η πολιτική από τα τοπικά κέντρα εξουσίας και τα γραφεία «παραγόντων και παραγοντίσκων» και να έρθει στις γειτονιές, στις πλατείες, στο χωριό και τους χώρους δουλειάς. Να γίνει υπόθεση των πολιτών.
Εμείς, ενεργοί πολίτες του διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Ηγουμενίτσας, αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε μια νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση πέρα από τα υπαρκτά κόμματα, με βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες, να αντιδράσουμε και να υφάνουμε ένα νέο σχέδιο κοινό, να επινοήσουμε ένα όραμα αλλαγής κι εξόδου από το αδιέξοδο, με κοινή βάση τον τόπο μας. Γιατί πιστεύουμε ότι, ο καθένας μας είναι ξεχωριστός, ο καθένας μας μπορεί να συμμετάσχει, και όλοι μαζί ενωμένοι  μπορούμε να ανατρέψουμε το τοπίο. Γιατί οραματιζόμαστε την πόλη, τα δημοτικά διαμερίσματα και την ύπαιθρο, φιλικά, ανθρώπινα, συμμετοχικά, κοινωνικά αλληλέγγυα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους επειδή η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε από όλους εσάς και επειδή πιστεύουμε πως προκειμένου να αποκτήσει πνοή είναι απαραίτητη η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο, ζητάμε την έμπρακτη στήριξη σας. Γιατί  η ανατροπή πραγματοποιείται μόνο όταν θα γίνουμε πολλοί.. Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο και θα τα καταφέρουμε σε όλους τους αγανακτισμένους συνδημότες μας, σε όλους εκείνους που πιστεύουν πως η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται νέα πρόσωπα απαλλαγμένα από τις κομματικές εξαρτήσεις και που όραμά τους είναι μόνο το μέλλον αυτού του τόπου.
Η πρόθεσή μας είναι να είστε εσείς, οι φίλοι της δικής μας κίνησης, που θα μας πλαισιώσετε, γιατί τότε ο σπόρος θα αρχίσει να φυτρώνει και θα πολλαπλασιάζεται από άκρη σε άκρη.. Αλλά και όλοι εκείνοι που αποποιούνται, υπογράφοντας την ιδρυτική μας διακήρυξη τις κομματικές τους ταυτότητες και εξαρτήσεις …
Σας καλούμε να στηρίξετε τον συνδυασμό μας, να πλαισιώσετε τις επιτροπές, να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις για το πρόγραμμα.. Και το κάνουμε αυτό γιατί θέλουμε η δική σας φωνή να αποκτήσει δυναμική, και η δυναμική αποκτάται μέσα από την ενεργή συμμετοχή και όχι την παθητική στάση και την αποχή.
Επειδή δεν δεχόμαστε να ονειρεύονται άλλοι για λογαριασμό μας.
Επειδή τα κοινά δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση.
Ήρθε η ώρα των επιλογών. Ήρθε η ώρα που χωρίς ταλαντεύσεις, οι δημότες πρέπει να διαλέξουν όχθη. Όχι όχθη κομματική, αλλά όχθη κοινωνική και αυτοδιοικητική.
Για να ανατρέψουμε το κατεστημένο και να μετατρέψουμε την οργή μας σε ελπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου