Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ομιλία της κ. Γούλα στο Πάνθεον στις 24-05-2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ" ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΣΤΙΣ 24-05-2014


Θα ήθελα κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ, που με εμπιστευτήκατε και με στηρίζετε στην απόφασή μου και που αγκαλιάζετε αυτή την κίνηση από την δημιουργία της.
Πριν σας πω τι με οδήγησε στην σημερινή υποψηφιότητα νομίζω ότι οφείλω να συστηθώ σε όσους από εσάς δεν με γνωρίζετε: Είμαι απόφοιτος του Τμήματος  Μηχανικών Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμό του Χώρου και κατεύθυνση Πολεοδομία – Χωροταξία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εργάστηκα από το 1994 έως και το 2001 ως συνεργάτης σε μεγάλα μελετητικά γραφεία με αντικείμενο τον χωρικό σχεδιασμό ενώ από το 2001 έως σήμερα είμαι μόνιμη υπάλληλος του δημοσίου και έχω διατελέσει υπάλληλος στην Δ/νση Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, την ΤΥΔΚ Θεσπρωτίας, την Δ/νση Πολεοδομίας της τέως ΝΑ Θεσπρωτίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου. Επίσης κατά την περίοδο αυτή έχω διατελέσει ταμίας της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ηπείρου- Κέρκυρας – Λευκάδας και αντιπρόσωπος στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. Το 2011 εκλέχθηκα μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Θεσπρωτίας.
Επέλεξα να διεκδικήσω την θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Κίνησης και υποψήφιου δημάρχου για τις δημοτικές εκλογές επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι σε αυτό το οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε υπάρχουν εύθραυστες ισορροπίες οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν. Τι ημέρες που ακολούθησαν από την Κυριακή μέχρι σήμερα  συναντήσαμε συνδημότες που ενεργοποιούνται σε διάφορους χώρους και  όλοι μας επέστησαν την προσοχή όσον αφορά το πρόσωπο που θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύουμε ότι ο επικεφαλής θα έπρεπε να είναι κάποιος από εμάς που θα ασπάζεται τις αρχές μας και θα εκφράζει τις απόψεις μας και αυτός είναι και ο λόγος που απευθύναμε κάλεσμα σε όλους εσάς που αισθάνεστε όπως και εμείς ότι αυτή η κίνηση ότι είναι και δικό σας δημιούργημα.   
Επιδίωξη μας είναι το ψηφοδέλτιο μας να χαρακτηρίζεται από ανανέωση και όχι ανακύκλωση προσώπων, από πολυσυλλεκτικότητα και ουσιαστική συμμετοχή των υποψηφίων στην χάραξη της πολιτικής μας.

Ονειρευτήκαμε έναν  φορέα που θα εκφράζει όλους τους πολίτες που οραματίζονται έναν διαφορετικό Δήμο, που θα έχει συνεχή πολιτική και ακτιβιστική δράση, θα λειτουργεί δημοκρατικά και συμμετοχικά μακριά από τις φόρμες και τα στερεότυπα του παρελθόντος. Μια νέα συλλογικότητα ενεργών πολιτών άρχισε έτσι να διαμορφώνεται, κάτι  πιο ουσιαστικό από έναν εκλογικό συνδυασμό. Προέκυψε λοιπόν η Δημοτική Κίνηση ‘Ενεργός Πολίτης για τον Δήμο Ηγουμενίτσας’ στην οποία συμμετέχω από την πρώτη στιγμή, άρα έχω βάλει κι εγώ το λιθαράκι μου στη δημιουργία και στην πορεία της. Για μένα αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρία για  την εφαρμογή μιας διαφορετικής σε ήθος  πολιτικής. Μιας πολιτικής που θα στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών, σε διάφανες διαδικασίες και μακριά από κομματικές παρεμβάσεις. Αυτή την ίδια πολιτική που κάναμε πράξη στις εσωτερικές διαδικασίες λειτουργίας της Δημοτικής Κίνησης  οραματιζόμαστε να εφαρμόσουμε στον Δήμο και την κοινωνία. Μιας πολιτικής που μπορεί  να δώσει λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν το Δήμο μας! Αποφασίστηκε από την Γενική μας Συνέλευση η συμμετοχή της κίνησης σε ψηφοδέλτιο γιατί αποτυπώθηκε η ανάγκη εκπροσώπησης της δικής μας φωνής στα αυτοδιοικητικά δεδομένα. Αποτυπώθηκε η ανάγκη εκλογής νέων προσώπων που θα μπορούν να θέσουν την γνώση και την εμπειρία τους στην διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως κυρίως θα προτάσσουν το ήθος και θα προασπίζουν την έννοια του συλλογικού έναντι του ατομικού συμφέροντος.  Αυτό είναι και το βασικό κίνητρο της επιλογής μου να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Δημοτικής Κίνησης.
Πριν από λίγες μέρες μέσα από μια πρωτόγνωρη, ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία αναδείξαμε ως Δημοτική Κίνηση έναν άλλο τρόπο επιλογής προσώπων, πέρα από τις γνωστές κομματικές επιλογές που προκύπτουν συνήθως μέσα από πολιτικές ισορροπιών. Δείξαμε το πόσο πολύ διαφέρουμε από τους άλλους συνδυασμούς σε φιλοσοφία και διαδικασίες. Άλλωστε η Δημοτική Κίνηση δεν είναι προσωποκεντρική, οι διαδικασίες που ακολουθεί είναι συλλογικές και εγώ ως υποψήφια επικεφαλής  είμαι πρώτη μεταξύ ίσων και με πλήρη επίγνωση των ευθυνών που ο ρόλος αυτός με επιφορτίζει.
Σήμερα που το παλιό πολιτικό σύστημα καταρρέει υπό το βάρος των αποτυχιών και των αδιεξόδων στα οποία  οδήγησε την χώρα  και την περιοχή υπάρχει κοινωνικό αίτημα για ανανέωση, όχι μόνο προσώπων αλλά και πολιτικής.
Ο συνδυασμός μας  με σεβασμό στις αξίες και την διακήρυξη της Δημοτικής Κίνησης και με  όρεξη για δουλειά έχει να προτείνει έναν άλλο πολιτισμό στην πολιτική. Προτείνει υγιείς και διαφανείς διαδικασίες στη θέση των στρεβλών που όλα αυτά τα χρόνια κυριαρχούσαν στην αυτοδιοικητική σκηνή.
Προτείνει δημοκρατία και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στις πολιτικές  αποφάσεις και στην υλοποίησή τους. Θέλουμε συμμετοχή  της πόλης, των χωριών, κάθε συλλογικότητας, κάθε φορέα. Θέλουμε τη συμμετοχή της γειτονιάς, αλλά και μεμονωμένων πολιτών. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την εκπόνηση του προγράμματός μας για το οποίο  τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν ανοιχτές συζητήσεις και διάλογος.  Το πρόγραμμά μας θα είναι ρεαλιστικό,  αλλά ταυτοχρόνως  οραματικό, τεκμηριωμένο και επεξεργασμένο που θα μπορεί να εκφράσει το σύνολο της κοινωνίας.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν και μάλιστα ταυτόχρονα. Αντιλαμβανόμαστε πως τα προβλήματα είναι πολλά, οι συνθήκες δύσκολες και ιδιαίτερες και το περιβάλλον στο οποίο θα κληθούμε να κινηθούμε ασταθές. Όμως έχουμε όρεξη για δουλειά, έχουμε ιδέες και προτάσεις και θα τα καταφέρουμε.
Κυρίαρχο θέμα  θα  είναι η προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) μιας και είναι  ευκαιρία για τους δήμους να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση με όρους βιωσιμότητας.
 Είναι σαφές επίσης πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλέον και οι ελάχιστοι  πόροι με μια άλλη λογική,  με καλύτερο και αποδοτικότερο  τρόπο. Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στον Τοπικό Πόρο, ο οποίος απαιτεί  μια διαφορετική αξιοποίηση. Άποψή μου είναι ότι υπάρχει αλόγιστη σπατάλη του τοπικού πόρου. Εμείς πιστεύουμε πως  πρέπει να αξιοποιηθεί σε έργα ανάπτυξης και  περιβάλλοντος. Πέραν τούτου και δεδομένης της στροφής νέων ανθρώπων στον πρωτογενή κυρίως τομέα, απαιτείται προγραμματισμός και καινοτόμες ιδέες για βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, για διαχείριση απορριμμάτων κλπ. Όμως πρέπει να προηγηθεί σοβαρή χωροταξική πολιτική που σήμερα δεν υφίσταται, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χωροθέτηση δραστηριοτήτων, οι οποίες περισσότερο δημιουργούν, παρά λύνουν προβλήματα.
Θεωρούμε απαραίτητη την ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας τόσο στην διαδικασία εκπόνησης ενός παραγωγικού σχεδιασμού, όσο και στην φάση της υλοποίησης. Πέρασε η εποχή που όλα αυτά εφαρμόζονταν από πάνω. Στις προτεραιότητές μας θα είναι  η δημιουργία  δομών που θα εξασφαλίζουν την συμμετοχή της κοινωνίας στις λύσεις που αφορούν την ίδια την κοινωνία.
Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές είναι η συνολική φιλοσοφία και όχι μόνο  οι επιμέρους θέσεις. Η οπτική μας είναι ολιστική, όχι αποσπασματική, οι θέσεις μας  θα έχουν βάθος χρόνου.
Πιστεύουμε πως τα αυτοδιοικητικά σχήματα του παρελθόντος έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Είναι ώρα για  αλλαγή και στον Δήμο Ηγουμενίτσας, όπως και σε όλη τη χώρα!
Ως συνδυασμός στοχεύουμε στην ανανέωση του τοπικού πολιτικού κατεστημένου. Σκοπός να δείξουμε πως υπάρχει και άλλος δρόμος, να δείξουμε πως ο Δήμος Ηγουμενίτσας μπορεί να γίνει ένα φωτεινό  παράδειγμα  αλλαγών που μπορεί και πρέπει να συμπαρασύρει και άλλους.
Νομίζουμε πως θα καταφέρουμε να εκφράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ανάγκη της κοινωνίας. Κυρίως όμως αυτό που προτείνουμε/στοχεύουμε είναι η  συμμετοχή της κοινωνίας στην πολιτική μας.
Οραματιζόμαστε έναν Δήμο μακριά  από τα παραγωγικά στερεότυπα του παρελθόντος, ένα δήμο κοντά στους πολίτες που θα εξασφαλίζει ισόρροπη  ανάπτυξη και υψηλό βιοτικό επίπεδο για όλους! Που θα  σέβεται και θα προασπίζει τα συλλογικά αγαθά και τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως της ‘δύναμής’ τους.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που θα στηρίζεται στην κοινωνική συμμετοχή και την διαβούλευση με την κοινωνία για την εκπόνηση και την εφαρμογή των πολιτικών γιατί πιστεύουμε  πως η επιτυχία μιας δημοτικής αρχής, δεν είναι υπόθεση του Δημάρχου ή μερικών αντιδημάρχων ούτε καν του δημοτικού συμβουλίου, αλλά υπόθεση της κοινωνίας και η επιτυχία  ή η αποτυχία μας θα εξαρτηθεί από την κινητοποίηση και την στάση της κοινωνίας.

Σας καλούμε λοιπόν να στελεχώσετε τον συνδυασμό μας ώστε να υπερβούμε τα ξεθωριασμένα αυτοδιοικητικά σχήματα που εξάντλησαν στο χρόνο τις δυνατότητές τους, αφήνοντας τη σφραγίδα τους αλλού θετικά, αλλού αρνητικά, ώστε να εμπλουτίσουμε με ορμή και ιδέες την τοπική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου