Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Προς Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος & Αρχαιολογικών Χώρων




Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Ζητήθηκε από τον Σύλλογό σας η συνυπογραφή της σχετικής δήλωσης με άλλους υποψήφιους Δημάρχους προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεσή μας στην χωροθέτηση δεξαμενών καυσίμων και ασφαλτικών στη θέση Γωνιά του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η συγκεκριμένη δήλωση είχε υπογραφεί άλλους υποψήφιους δημάρχους προφανώς αβίαστα και με παντελή έλλειψη επιχειρηματολογίας.


Επειδή για το συγκεκριμένο αίτημα όμως υπήρχε η ανάγκη άμεσης τοποθέτησης, σας καταθέτω ότι κατά την προσωπική μου άποψη ο σχεδιασμός δεν είναι ούτε ευχή, ούτε φιλολόγημα, και ότι διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις όταν τα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα αναζητήσουν νομιμοποίηση. Είναι επίσης γνωστό ότι προκειμένου να τοποθετηθεί κανείς στα διάφορα ζητήματα οφείλει να ενημερωθεί για τα δεδομένα. Η αντιπαλότητα μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της βιομηχανίας είναι διαπιστωμένη κι έντονη. Η  αναγκαιότητα χωροθέτησης παρεμφερών δραστηριοτήτων είναι απόφαση της κεντρικής πολιτικής σκηνής και η θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να είναι καθοριστική στην ανατροπή των λανθασμένων επιλογών αλλά ταυτόχρονα και στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Η χωροθέτηση εγκαταστάσεων δεξαμενών υγρών καυσίμων δεν προκρίνεται από το Χωροταξικό Σχεδιασμό για την βιομηχανία καθώς όπως επισημαίνεται για τον Νομό Θεσπρωτίας «η αυξανόμενη τουριστική ειδίκευση του Νομού που έχει χαρακτήρα τουριστικής ενότητας σημαίνει ότι ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση της βιομηχανικής βάσης μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις» και ακόμη ότι «ο προσανατολισμός του τουρισμού θα είναι παράκτιος ενώ για τη βιομηχανία δεν έχει προτεραιότητα η παράκτια ζώνη» (ΦΕΚ 151/τ.Α.α.Π./13-04-2009). Είναι όμως αμφισβητούμενη και από τον υποκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό καθώς δεν απεικονίζεται στους εγκεκριμένους χάρτες, περιγράφεται εσφαλμένα στο κείμενο της απόφασης του εγκεκριμένου ΓΠΣ Ηγουμενίτσας (ΦΕΚ 575/τ.Α.α.Π./31-12-2010) καθώς εντάσσεται σε ζώνη όπου απαγορεύονται οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέσης και υψηλής όχλησης (ΠΕΠΔ 4)!

Πέραν τούτων είναι γνωστό ότι από την ιδρυτική μας διακήρυξη είμαστε υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος, του δημόσιου συμφέροντος, και ενάντια στην αλλοίωση της αισθητικής της φυσιογνωμίας της περιοχής και του τουριστικού προσανατολισμού της. Ως εκ τούτου τασσόμαστε ξεκάθαρα, όπως αυτό εκφράστηκε και από την σχετική επιτροπή μας ενώπιον ανοιχτής συγκέντρωσης στο Πάνθεον, κατά της χωροθέτησης των δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών στη θέση «Γωνιά» όπως και όλων των παρεμφερών δραστηριοτήτων που κατά καιρούς επιχείρησαν να εγκατασταθούν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου μας.


Η υποψήφια Δήμαρχος της ανεξάρτητης κίνησης
«Ενεργός Πολίτης για τον Δήμο Ηγουμενίτσας»

Δήμητρα Γούλα
Πολεοδόμος - Χωροτάκτης - Περιφερειολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου