Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Νέος αυτοδιοικητικός ρόλος για τον Δήμο Ηγουμενίτσας



Σε μια χώρα που προσπαθεί να αντιγράψει στο διοικητικό της σύστημα μοντέλα άλλων χωρών και που οι πολίτες της απέχουν από την ουσιαστική συζήτηση για την εξέλιξη εννοιών όπως «αποσυγκέντρωση» ή «αποκέντρωση», παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές τους. Η αποσυγκέντρωση αναφέρεται στη διάχυση των κρατικών εξουσιών στις κρατικές οντότητες περιφερειακά και η αποκέντρωση στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και πόρων στις εκλεγμένες τοπικές διοικήσεις.


Δύσκολα συναντά κανείς πολίτη που δεν επιθυμεί ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους δήμους. Το ίδιο δύσκολα όμως συμφωνεί για τον τρόπο και τα μέσα που αυτή επιτυγχάνεται. Η εμπειρία από τις μεταρρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει ότι για να πετύχει μια δημοτική αρχή στο έργο της δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Οι καλές προθέσεις και οι προνομιακές σχέσεις με το κόμμα δεν συνιστούν κατά το μάλλον ή ήττον την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη του στόχου. Η σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση απαιτεί πολλά περισσότερα στοιχεία και κυρίως όμως μια σύγχρονη ηγεσία με κοινωνική συναίσθηση και υπευθυνότητα.

Το παρελθόν αποδεικνύει περίτρανα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είχε το δικό της σημαντικό μερίδιο στον εθνικό μας κατήφορο: κατασπατάληση πόρων που διοχετεύθηκαν σε αμφίβολης ποιότητας αναπτυξιακά σχέδια και εταιρίες, χωροταξικές αυθαιρεσίες, περιβαλλοντική υποβάθμιση μικρο-εξυπηρετήσεις και δημόσια έργα χωρίς καμία αξιολόγηση συνθέτουν την προβληματική, αλλά οικεία εικόνα. Ως επί το πλείστον λειτουργούσε η ίδια ως μη έχουσα καμία ευθύνη για τις εκάστοτε επιλογές φορτώνοντας το πολιτικό κόστος στην κεντρική εξουσία.
Η λογική του «επαγγελματία» δημάρχου καλλιεργείται από τις παλαιοκομματικές εκείνες λογικές που προτιμούν ένα καλό και πειθήνιο όργανο στις απαιτήσεις των κομματικών μηχανισμών από έναν δημιουργικό «διοικητή».
Πράγματι, τα οικονομικά της πλειοψηφίας των δήμων βρίσκονται "στο κόκκινο". Οι μεταβιβαζόμενοι πόροι από το κεντρικό κράτος μειώνονται, ενώ η κοινωνική πίεση και ανοχή μεγαλώνει. Μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση είχε τη φαεινή ιδέα να αναγγείλει την πρόθεση είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας από τους δήμους, μετατρέποντας τους δημάρχους σε απρόθυμους εισπράκτορες και βάζοντάς τους απέναντι στα ήδη εξαντλημένα ψυχικά και οικονομικά αποθέματα της πλειοψηφίας των πολιτών. 

Αδιαμφισβήτητα όμως,  υπάρχουν και ικανοί δήμαρχοι σε όλη την χώρα που δίνουν νόημα στην πολιτική και επανασυνδέουν τους πολίτες με τη δημοκρατία αναλαμβάνοντας την ευθύνη, εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμο μέσο για να κάνουν έργο με διαφάνεια, συμμαζεύοντας τα οικονομικά τους, προσελκύοντας επισκέπτες όλο τον χρόνο, ενεργοποιώντας πολίτες και ομάδες που αγαπάνε την πόλη τους και δίνοντάς τους περιθώριο να δημιουργήσουν και να εκφραστούν. Για κάθε δήμαρχο που μεμψιμοιρεί γιατί δεν έχει το περιθώριο κακοδιαχείρισης και διανομής δημόσιου χρήματος σε ημέτερους, υπάρχουν άλλοι δήμαρχοι σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους δήμους που ξεπέρασαν τις κομματικές ταυτότητες και αγωνίζονται. Αντιπαρατίθενται με τα μικρομάγαζα και τη διαφθορά, αναζητούν χρήματα σε «νεκρούς» κωδικούς, λειτουργούν ως σύγχρονοι μάνατζερ και κάνουν φύλλο και φτερό το ΕΣΠΑ χρηματοδοτώντας με στρατηγική χρήσιμες υποδομές αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα των δήμων τους στο εξωτερικό. Στέκονται δίπλα στους άνεργους, τους φτωχούς και τους αστέγους, υποκαθιστώντας συχνά το κεντρικό κράτος, παρέχοντας περίθαλψη, σίτιση, φροντίδα σε συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις. Δίνουν φωνή στους νέους και στηρίζουν έμπρακτα κοινότητες νέων επιχειρηματιών στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στις νέες τεχνολογίες.

Διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα με τραυματισμένο τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία μας συρρικνωμένη. Οι Δήμος Ηγουμενίτσας καλείται να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος από ό,τι ενδεχομένως μπορεί, ενώ η οικονομική δυσπραγία κάνει το έργο να μοιάζει τιτάνιο. Όμως τα μέσα τα δημιουργεί αυτός που έχει όραμα, στόχους και ανθρώπους που πιστεύουν ότι τίποτε δεν είναι προκαθορισμένο. Μέσα από τις σημερινές δυσκολίες, ανακαλύπτουμε και πάλι τη σημασία της χρηστής διοίκησης, της ευθύνης και της λογοδοσίας στον τόπο μας. Η ανεξάρτητη κίνηση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ για τον Δήμο Ηγουμενίτσας πλαισιωμένη με νέες ιδέες, στρατηγική και δυναμισμό είναι εδώ προκειμένου σε αυτή την σημαντική χρονική περίοδο για τον Δήμο μας, να υποστηρίξει τον ρόλο της νέας γενιάς ούτως ώστε να μην είναι μόνο διεκδικητικός, αλλά καταλυτικός και ηγετικός. 

Επειδή εμείς δεν είμαστε «δήθεν και κατ’ επιφάνεια»,
Επειδή επιλέγουμε και πράττουμε κάνοντας ρήξη με όλα τα κακώς κείμενα,
Επειδή πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιούς εμπιστευόμαστε την ψήφο μας.


Δήμητρα Γούλα
Πολεοδόμος-Χωροτάκτης Μηχανικός
Msc Αρχιτεκτονική Σχεδιασμός του Χώρου
Υποψήφια Δήμαρχος με την ανεξάρτητη κίνηση
«Ενεργός Πολίτης για τον Δήμο Ηγουμενίτσας»
τηλ. επικοινωνίας:6974636161

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου