Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο πολιτισμός της καθημερινότητας


Έχει ειπωθεί  ότι το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας φαίνεται κυρίως από τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της στην καθημερινότητά τους. Στα πλαίσια αυτής της σκέψης, ας ρίξουμε μια ματιά στη δική μας κοινωνία, στην δική μας πόλη, στον δικό μας Δήμο. Αναμφίβολα, κάποιες από τις συνιστώσες του πολιτισμού της καθημερινότητας μας έχουν πια συντελεσμένη πορεία και αναφέρομαι στην έλλειψη οικιστικής αισθητικής αυτού του Δήμου. Η πόλη της Ηγουμενίτσας, τα Σύβοτα, η Πλαταριά αμφιθεατρικά παρατεταγμένες στα λιμάνια τους, δεν κτίστηκαν με κριτήριο την αρμονία, την ομορφιά. Εκτός αυτού, πολλά έπρεπε να είχαν γίνει ή να γίνουν, ώστε να αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων, να αρχίσουν να κινούνται  και σε μια άλλη ζωή ,πέρα απ' αυτή της καφετέριας. Θέλει προσπάθεια και όχι μόνο λόγια ώστε αυτός, ο ανομοιογενής ως προς την καταγωγή πληθυσμός της, να κινηθεί με πνεύμα συλλογικότητας και μέσα από ομαδικές δράσεις να στραφεί σε δραστηριότητες που αφορούν την ψυχαγωγία με την ευρύτερη έννοια.


Λησμονημένη γενικώς είναι σε όλο το Δήμο Ηγουμενίτσας η πνευματική κίνηση. Οι εκδηλώσεις που συντελούν να αγαπηθεί ότι περιλαμβάνει η έννοια πολιτισμός, βιβλίο, κινηματογραφική ταινία, θεατρική παράσταση, τέχνη γενικώς, πραγματοποιούνται από κάποιες μικρές ομάδες ενεργών πολιτών, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την πλευρά του Δήμου. Αφέθηκε το τραίνο της όποιας  προόδου. Τελματώθηκε η ζωή στην περιοχή μας καθώς οι απαιτήσεις των πολιτών της ήταν προσανατολισμένες στον αυστηρό ατομικό ορίζοντα και στην υλοποίησή προσωπικών  στόχων, με τη βοήθεια βέβαια του μικροκομματισμού ο οποίος  ενισχύονταν από το αντίστοιχο πνεύμα όσων επιζητούσαν την ψήφο.

Μέσα από τέτοιους προβληματισμούς, εμείς, οι Ενεργοί πολίτες, στοχεύουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Να δούμε όλοι τον τόπο μας με άλλη ματιά, να πάμε ένα βήμα μπροστά τον τρόπο σκέψης μας και να δώσουμε στην καθημερινότητα ένα άλλο περιεχόμενο και μια άλλη όψη. Δεν απαιτούνται για όλα χρήματα. Δεν τα καθορίζει για μας, όλα ένα κόμμα. Είμαστε κοινότητα! Είναι πρωτίστως θέμα δικής μας βούλησης, δικού μας προσανατολισμού να αποκτήσει πολιτισμό η καθημερινότητα μας.

Οραματιζόμαστε έναν Δήμο που όχι μόνο θα αγκαλιάζει και θα σέβεται τους πολίτες του, έναν Δήμο που δεν θα διώχνει τους νέους ανθρώπους μακριά, αλλά θα τους κάνεις να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους. Γιατί μόνο όταν τον αγαπήσουν οι ίδιοι τότε θα γίνει αγαπητός και από τους επισκέπτες του.

Για την ανεξάρτητη κίνηση
«Ενεργός Πολίτης για τον Δήμο Ηγουμενίτσας»

Βασίλειος Δημητρίου
Πολιτικός μηχανικός
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος & Αρχαιολογικών Χώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου