Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΥΓΕΙΑ: ΕΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΑΓΑΘΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που τα τελευταία χρόνια πλήττει τη χώρα μας και κατά συνέπεια και την πόλη μας, έχει προκαλέσει μεγάλες μεταβολές στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, στο κράτος πρόνοιας, αλλά και στην κοινωνική προστασία, αυξάνοντας μεν τους κοινωνικά αποκλεισμένους, δημιουργώντας δε, δυσάρεστες επιπτώσεις στην ευημερία τόσο του ατόμου, όσο και της κοινωνίας γενικότερα.
Η υγεία και η παιδεία συνιστούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση και τη βελτίωση του ανθρώπινου και διανοητικού κεφαλαίου στις σύγχρονες κοινωνίες και κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να προσδιορίζονται ως υψηλή κοινωνική προτεραιότητα. Για να μπορεί λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατέχει έναν ουσιαστικό ρόλο στην πόλη μας, θα πρέπει να κάνει εφικτή τη διασφάλιση και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας του πληθυσμού, με απώτερο σκοπό τη συμβολή του, ως βασικού θεσμού του κοινωνικού κράτους, στη διασφάλιση και βελτίωση του επιπέδου ευημερίας και ποιότητας ζωής του πληθυσμού. Οι στόχοι για την προσέγγιση ή την επίτευξη  αυτού του βασικού σκοπού, ειδικότερα τη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, με τις συγκεκριμένες κοινωνικο-οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συνοχή της ίδιας της κοινωνίας, αλλά και την  παραγωγή και διανομή υπηρεσιών και αγαθών υγείας, σύμφωνα πάντοτε με την εκτίμηση των αναγκών υγείας του πληθυσμού.
Η Δημόσια Υγεία αποτελεί ένα κοινωνικό, πολιτικό και διοικητικό εγχείρημα διαχείρισης και ελέγχου των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την υγεία και βελτίωσης του επιπέδου υγείας του πληθυσμού. Απαραίτητο στην πολιτική υγείας, είναι η καθολική κάλυψη και ισότιµη διάθεση των υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας όσον το δυνατόν καλύτερη ποιότητα και αποτελεσματικότητα κατά την  παροχή των υπηρεσιών υγείας.
Μέχρι τώρα, οι ελλείψεις στον τομέα της υγείας είναι αρκετές, με αποδέκτες των ελλείψεων αυτών, τους πολίτες. Στην περιοχή μας τα προβλήματα είναι αρκετά και με την οικονομική κρίση έγιναν ακόμα μεγαλύτερα. Ένα από τα προβλήματα αυτά, αποτελεί η ελλιπής επάνδρωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Φιλιατών με βάση τον πληθυσμό  που θα πρέπει να καλύπτει. Με την υπάρχουσα κατάσταση τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία διαφόρων εργαστηρίων του νοσοκομείου εξαιτίας ελλιπών δαπανών επισκευής των υπαρχόντων ιατροτεχνολογικών εξοπλισμών καθώς και η έλλειψη δαπανών για την αγορά καινούριου ιατροτεχνολογικού αλλά και ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί το «Τ.Ε.Π» Ηγουμενίτσας. Η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2008 και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το κτιριακό μέρος μόνο. Τα κέντρα υγείας όλης της περιοχής (νομού) επίσης, παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρων καθώς επίσης και μεγάλη έλλειψη των απαραίτητων υλικών, με αποτέλεσμα την επισφαλή υπολειτουργία των μονάδων αυτών, έχοντας σαν αποτέλεσμα τη μη σωστή και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες ακόμα και σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές.  Το Ε.Κ.Α.Β επίσης στο νομό μας αποτελείται από διασώστες, χωρίς ιατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να θέτονται σε κίνδυνο πολλές ζωές, όλο το χρόνο και περισσότερο ακόμα κατά τους θερινούς μήνες λόγω αύξησης του πληθυσμού. Διακρίνεται λοιπόν, έντονα το πρόβλημα έλλειψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού σε όλους του κλάδους υγείας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών υγείας, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και των κέντρων υγείας. Η αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης με τεχνολογικό εξοπλισμό και επαρκές μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, κρίνεται απαραίτητη, με πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών πόρων, καθώς και πλήρη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η αυξημένη θνησιμότητα σε διάφορες παθήσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου όπου η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχώς αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ στις άλλες χώρες παρατηρείται μείωση κατά 30%-60%. Η πρόληψη είναι το μοναδικό όχημα που μπορεί ουσιαστικά να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η οποία μπορεί να προληφθεί μέσα από την οργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης πρόληψης για την αγωγή και προαγωγή υγείας. Τοποθετούμε την πρόληψη στο επίκεντρο της λειτουργίας της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχει η υπεύθυνη και συνεχής ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα υγείας. Με γνώμονα λοιπόν τη ρύση του Ιπποκράτη, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», προβλέπεται: Υγεία για όλους, με βασικό στόχο τον αποπροσανατολισμό των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη νοσημάτων, την αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και την διαμόρφωση υγιεινών στάσεων και συμπεριφορών. Μέσα από συγκροτημένη και σωστή πληροφόρηση των πολιτών, με ημερίδες ανοιχτές προς τους πολίτες, μέσα από τα ΜΜΕ, ενημερωτικά φυλλάδια και άλλους τρόπους, χωρίς να χρειάζεται οικονομική συμβολή αλλά μόνο την εθελοντική δράση των ειδικών, είναι δυνατόν το μεγάλο αυτό πρόβλημα να συρρικνωθεί σιγά-σιγά. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα "αγωγής της υγείας" που να αρχίζει από το νηπιαγωγείο και να αφορά όλους μας. Η αγωγή υγείας δεν αποβλέπει μόνο στη μετάδοση γνώσεων από τους ειδικούς στο κοινό, δεν ταυτίζεται δηλαδή με την ενημέρωση, αλλά αποσκοπεί επιπλέον στη διαμόρφωση θέσεων (στάσεων) και στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου.
Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τη διασφάλιση επαρκούς πολιτικής βούλησης και κοινωνικής συναίνεσης. Η αποδοτικότητα είναι απαραίτητο να αποτελεί το πρώτο βήμα στην αξιολόγηση της λειτουργίας των οργανισμών υγείας και το βασικό μέσο για έλεγχο και ορθολογική κατανομή των ανθρώπινων και των υλικών πόρων, ενώ σχετίζεται άμεσα με το βαθμό χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων για την ικανοποίηση της υπάρχουσας ζήτησης και την παραγωγικότητα της υγειονομικής μονάδας. Ο έλεγχος της αποδοτικής χρήσης των υγειονομικών πόρων επιτυγχάνεται μέσω της βελτίωσης της ικανότητας του οργανισμού υγείας να προλαμβάνει τη νόσο ή να παρέχει τη δυνατότητα στον ασθενή να ωφεληθεί τα μέγιστα από τη θεραπεία που του προσφέρει με τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό, ποιοτικό και ισότιμο.

Η σχέση μεταξύ οικονομίας και υγείας δεν είναι μονοσήμαντη ούτε γραμμική, αλλά πολυδιάστατη. Στην κατεύθυνση αυτή, η πολιτική υγείας κρίνεται απαραίτητο να προσανατολίζεται στην μείωση της σπατάλης μέσω εξορθολογισμού των δαπανών αλλά και σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αναδιάταξης και αναδιάρθρωσης της δομής του συστήματος αποσκοπώντας στην αύξηση της αποδοτικότητας, διατηρώντας παράλληλα ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών υπηρεσιών υγείας. Επιβάλλεται, λοιπόν, η αξιολόγηση και η επιλογή ενός κατάλληλου συνδυασμού  αποδοτικών ιατρικών μέτρων, προγραμμάτων και υπηρεσιών υγείας που να μετατρέπουν ικανοποιητικά τις εισροές σε εκροές, για μείωση του κόστους και αύξηση της ικανοποίησης των πολιτών. Συνοψίζοντας, κρίνεται αναγκαίο, το δίπτυχο βιώσιμη χρηματοδοτική λειτουργία και αποδοτικότητα, μέσω της παροχής εκείνου του πλέγματος υπηρεσιών υγείας που εξασφαλίζει υψηλά υγειονομικά οφέλη, να προάγει τις αρχές της ισότητας στην παροχή και πρόσβαση σε ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες.
Η υγεία προστατεύεται και προάγεται όταν συνδέεται αρμονικά με το περιβάλλον και τις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, προσεγγίζοντας την δηλαδή, μέσω μιας ολιστικής αντίληψης Αυτό σημαίνει ποιότητα ζωής και μαζί κοινωνική ευημερία. Τελικά, η τωρινή κατάσταση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλους μας και κυρίως για τις διοικήσεις κάθε τόπου, οι οποίες  θα πρέπει να εφαρμόσουν ανάλογη υγειονομική πολιτική με σωστή κατανομή των περιορισμένων οικονομικών πόρων με σκοπό την συνεχή βελτίωση της υγείας των πολιτών τους. Έχοντας στο επίκεντρο της δραστηριοποίησής μας τον Άνθρωπο, είμαστε προσηλωμένοι στο έργο μας να στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που προωθούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, εμείς οι «ενεργοί πολίτες» είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου να προασπίσουμε το σημαντικότερο αγαθό: τη υγεία των πολιτών μας, ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα περιβάλλον μεγάλης οικονομικής κρίσης.


Για την ανεξάρτητη κίνηση
«Ενεργός Πολίτης για το δήμο Ηγουμενίτσας»


Μπόλωση Μαρία
Ιατρός Αναισθησιολόγος

Msc Διοίκησης Μονάδων Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου