Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Απετάξω τω Σατανά; Απεταξάμην…

Απετάξω τω Σατανά; Απεταξάμην…

Ο μανδύας του ανεξάρτητου υποψηφίου.


«Όταν το καινούργιο γεννιέται το παλιό αντιστέκεται»

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους και οι φερόμενοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Πρόσωπα με δεδηλωμένη κομματική προέλευση και υποστήριξη με τη βοήθεια της οποίας πραγματοποίησαν την μέχρι σήμερα αυτοδιοικητική τους πορεία τώρα την αποποιούνται προσωρινά και εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Φυσικά αναφέρομαι σε υποψήφιους του κυβερνητικού σχηματισμού που γνωρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν την λαϊκή αποδοκιμασία, επιδιώκουν για μια ακόμα φορά να παραπλανήσουν τον πολίτη. Υποψήφιοι, που αρνούνται κάθε κομματική ανάμειξη και στήριξη έστω και εάν αυτή υπάρχει από πίσω. Και βέβαια είναι αυτά τα ίδια άτομα που σε άλλες περιόδους, στήνονταν για μια φωτογραφία με ένα σημαίνοντα πολιτικό παράγοντα. Άτομα με τη λογική του «καλού διαχειριστή» και της εξουσίας του «ενός ανδρός»,  των εξαιρετικών δημοσίων σχέσεων που ελάχιστα ή καθόλου ωφέλησαν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς στηρίχτηκαν σε ένα διεφθαρμένο πελατειακό σύστημα, αλλά και σε οικονομικά συμφέροντα μιας ολιγαρχίας που τους παρέχει μέσα και προβολή για την εκλογή τους. Άραγε αρκεί ο μανδύας του ανεξάρτητου υποψηφίου για να εξαφανίσει το παρελθόν του καθενός; Αποτελεί δηλαδή, την κολυμβήθρα του Σιλωάμ;
Όλα τα ανωτέρω, βεβαίως, αποτελούν δείγματα πανικού. Κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί από τον «νέο» και μοναδικά ανεξάρτητο χαρακτήρα του συνδυασμού μας, από την υποδοχή, την αποδοχή του και από την  αποδεδειγμένη  πλέον δυναμική του. Εμείς σε όλους αυτούς θα παραθέσουμε την ουσία. Δεν θα αναλωθούμε στο κυνήγι των αριθμών, δεν θα επιδιώξουμε τον εύκολο εντυπωσιασμό, δεν θα καπηλευθούμε την ελπίδα, δεν θα μοιράσουμε κάρτες στα προαύλεια των εκκλησιών αλλά θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την ουσιαστική εμπιστοσύνη των δημοτών μας με αξιόλογα πρόσωπα και προτάσεις.

Μένει σε μας λοιπόν το ιερό καθήκον να ανατρέψουμε αυτό το ανώμαλο πολιτικό σκηνικό, που έχει μετατρέψει τους περισσότερους Δήμους σε πεδία διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Η ανατροπή αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρώτα απ' όλα, απαιτεί την ενδοσκόπηση του καθενός, την αλλαγή των κριτηρίων επιλογής συνδυασμών και υποψηφίων, καθώς και την ενεργητική συμμετοχή μας στα κοινά. Πρέπει να εναντιωθούμε απέναντι στο απίστευτο σύστημα διαπλοκής που διαστρέφει τα πάντα, προβάλλει τους δικούς του υποψήφιους και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει τον ψηφοφόρο από τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτό ότι η αποχή αποτελεί αδιέξοδο για τον πολίτη και με τον τρόπο αυτό ωφελούνται οι παρατάξεις που τον κρατούν παθητικό, αδρανή και ως εκ τούτου ακίνδυνο για την προώθηση της πολιτικής τους. Η αποχή, την οποία πολλοί ευαγγελίζονται και ασπάζονται δεν ‘ουδετεροποιεί’ απλώς τα κοινωνικά στρώματα που πιάνονται στην «απόχη». Στην πραγματικότητα, τα καθιστά, εξ αντικειμένου, συμμέτοχους και στυλοβάτες της εκάστοτε κυβερνητικής ή αυτοδιοικητικής πολιτικής. Η αποχή ερμηνεύεται και αξιοποιείται, πάντα, ως ανοχή ή ως βολική παραίτηση εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο να εφαρμόζει τη στρατηγική του, στο όνομα των «δημοκρατικών πλειοψηφιών». Βέβαια, το να πάει κανείς στην κάλπη είναι συνθήκη αναγκαία, αλλά όχι και ικανή από μόνη της, για να καταστήσει την ψήφο του πραγματικό όπλο.
Η αποχή εξυπηρετεί το ίδιο το ‘σύστημα’. Τα ΜΜΕ, προπαγανδίζουν ποικιλοτρόπως την αποχή, ως ψήφο διαμαρτυρίας και προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν τους δυσαρεστημένους. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η δυσαρέσκεια δεν εκφράζεται μέσω κάποιας παράταξης και ότι τα λευκά και τα άκυρα δεν κυβέρνησαν ποτέ ούτε τη χώρα ούτε κάποιον δήμο.
Στις προσεχείς εκλογές καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν εκείνους τους ανθρώπους που γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης και έχουν τη διάθεση και το μεράκι για την επίλυσή τους. Ο Ενεργός Πολίτης θα προσπαθήσει να αντικρούσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο  που διατρέχει η επιβίωση της ίδιας της αυτοδιοίκησης με άφθαρτα πρόσωπα, ανθρώπους της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, επιστήμονες αλλά και ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα,  κατοίκους του αστικού ιστού της πόλης αλλά και των χωριών, νέα παιδιά αλλά και μαχητές της ζωής. 
Όλοι μαζί θα δώσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη, για να την κερδίσουμε και για ένα πράγμα είμαι σίγουρη: στο τέλος του δρόμου θα αισθάνομαι περήφανη ως επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού για την ποιότητα, το ήθος και την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, γιατί όλοι μαζί συναποτελούμε μια σπουδαία αυτοδιοικητική συλλογικότητα, για τις θέσεις και τους σκοπούς της οποίας αξίζει κανείς να αγωνισθεί.

Για να στερήσουμε το δικαίωμα στους πολιτικούς να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Για να δώσουμε όραμα και προοπτική στην καθημερινότητα μας
Στηρίζουμε τον μόνο ανεξάρτητο συνδυασμό «Ενεργός Πολίτης για τον Δήμο Ηγουμενίτσας»


Δήμητρα Γούλα
Υποψήφια Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
με την ανεξάρτητη κίνηση
«Ενεργός Πολίτης για τον Δήμο Ηγουμενίτσας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου