Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ενεργός πολίτης, βιώσιμος δήμος




Σε μια εποχή πλήρους απορρύθμισης των οικονομικών και εργασιακών σχέσεων, που το κράτος πρόνοια αδυνατεί να υπάρξει, είναι αναγκαίο να επαναπροσδιορίσουμε το τι σημαίνει κοινωνία, πόλη, πολίτης. Η οικονομική κρίση και μετά τη γενική παραδοχή ότι  είναι και πολιτική- πνευματική, μας δείχνει πως τα εν χρήσει γνωστά εργαλεία και οι έως τώρα μέθοδοι προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων είναι άχρηστα.
Όλοι  μας προφυλασσόμαστε πίσω από τη  εξήγηση φταίει το κόμμα, η πολιτική ιδεολογία , η πρακτική, οι άλλοι… Και σταματάμε εδώ. Ελάχιστα  αναλογιζόμαστε  την ατομική μας  ευθύνη. Οι περισσότεροι πιστεύουμε  πως  κόλαση μας  είναι  οι άλλοι. Απαιτούνται νέα σκέψη, τολμηρά βήματα, αυτοαναίρεση. Δύσκολα πράγματα, μα όχι ακατόρθωτα. Αρκεί να βρούμε αυτό το νήμα που θα μας ενώσει και η ένωση θα ισχυροποιήσει τη βούληση να βελτιώσουμε τον μικρόκοσμο μας, την τοπική κοινωνία, τον δήμο  μας. Να  δράσουμε συλλογικά με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και με όραμα ένα δήμο που θα  εξασφαλίζει στους πολίτες του συνθήκες ανάπτυξης και  προόδου.
Σήμερα, παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία, μπορούμε να αγωνιστούμε για  να γίνουν κάποιες ουσιαστικές  αλλαγές, να γίνουν   προσπάθειες νοικοκυρέματος κατ αρχήν των οικονομικών του δήμου μα και προσπάθειες βελτίωσης της λειτουργίας του δήμου μας ( κοινωνικές υπηρεσίες, τεχνικές υποδομές). Αν βγούμε από την απάθεια μας, αν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, την κατεστημένη νοοτροπία, αν γίνουμε ενεργοί πολίτες, μπορούμε να δώσουμε ποιότητα στην καθημερινότητα μας. Αυτό θα βελτιώσει την αντίληψη που έχουμε εμείς, μα και οι άλλοι, για την ταυτότητα του δήμου μας.



Ευάγγελος  Ντοκος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό
«ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ»
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου